DIREKTNO

ЗА ВСИЧКО ОТ ЖИВОТА

0 0
Read Time:2 Minute, 37 Second

Помните ли момента, в който бяхте привлечени от света на изкуството? Може би това се е случило по време на разходка в скулптурен парк близо до дома ви, пътуване към музея с любим приятел или дори самостоятелни творчески занимания вкъщи с бои и четка…

Днешните деца са следващото поколение художници, куратори и колекционери. Ние имаме важна отговорност да отворим техните очи за художествените дейности и да позволим на децата да открият света на изкуството чрез забавление и творчество.

Имайки предвид това, ние ще ви предложим няколко начина да използвате младежката творческа енергия и да дадете на децата си възможността да изградят траен интерес към изкуството.

Нека техните умове се реят свободно

Спомняте ли си в часовете по изобразително изкуство, когато учителят представяше нов проект и след това обясняваше как трябва да се направи стъпка по стъпка заданието?

Ако въвеждате децата си в ново занимание, оставете ги първо да се запознаят с него самостоятелно. Инструкциите и насоките са важни, но за по-малките деца изкуството е по-скоро откритие, отколкото методология. Предложете им някои идеи, осигурете им нужните материали и ги оставете да работят с тях.

Заведете ги в музей и бъдете търпеливи!

Музеите са чудесно място да запознаете децата с изкуството, но не ги претоварвайте, като им показвате всяка експозиция. Оставете ги да изследват със собствено темпо. Задавайте им въпроси и отделете време, за да поговорите за нещата, които ги интересуват.

Запасете се с занаятчийски консумативи

Децата са виртуози в изкуството с намерени предмети и могат да преобразуват почти всичко в необичаен проект. Просто се уверете, че имат лепило, хартия и бои. Няколко празни кутии и маркер е всичко, от което се нуждае едно дете, за да представи свой собствен музей на изкуството или галерия!

Гледайте скулптури в парковете

Скулптурите, експонирани в парковете предлагат уникална възможност да запознаете децата с идеята за изкуството като постоянна и важна част от живота. Обществените паркове изобилстват от скулптури в близост до детските площадки. Това не е случайно!

Опитайте се да разгледате тези инсталации и да разпитате децата си какво мислят. Можете да им зададете по-конкретни въпроси и да ги накарате да превъплътят впечатленията си в свои собствени проекти.

Попитайте какво им харесва в скулптурата или какво би я направило по-добра. Не се страхувайте да споделяте свои собствени прозрения и мнения. Споделянето за това как преживявате произведенията на изкуството ще насърчи децата ви да споделят повече.

Поставете го в контекст, който те могат да оценят

Понякога изкуството може да бъде малко недостъпно и чуждо за децата. Един добър начин да ги накарате да се интересуват е да ги свържете с нещо, по което са запалени. Лего изкуството на Анди Бауч е чудесен пример за изкуство, което може да бъде оценено от всички възрасти.

Работете заедно

Започнете групов арт проект и работете един до друг. Ако има проект, който е малко по-сложен, но знаете, че ще им хареса, поемете трудните стъпки и ги оставете да се развихрят в по-забавната част като декорацията, например. Отделете време да оцените техните уникални щрихи към вашия споделен проект, за да изградите тяхното доверие. След това го покажете заедно пред публика – останалите членове на семейството или домашните любимци!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %