DIREKTNO

ЗА ВСИЧКО ОТ ЖИВОТА

0 0
Read Time:5 Minute, 51 Second

Есенното засаждане – ползи и недостатъци?

Най-често растения от сорта на чесън, магданоз и лук биват засаждани преди зимата. По време на есента, обаче, някои от градинарите сеят определени билки, зеленчуци, дървета и храсти, по ред причини:  

 1. Естествения подбор при растенията: по време на тежки метеорологични условия, оцеляват най-силните и устойчиви растения. 
 2. Доброто втвърдяване при градинарските култури се получава през зимата: резките спадове в температурата или болестите не биха съсипали дадената култура. 
 3. Разликата в цените на разсадите през зимата и тези през пролетта е значителна. Също така качеството е доста по-добро, защото са прясно изкопани. 
 4. От гледна точка на полагането на грижи за растението, като например засаждане, поливане, торене, покриване със специален материал, ще са минимални, поради факта, че то е засадено през зимата. 
 5. Есенните култури тенденциозно се развиват и растат по-рано от останалите. 
 6. След събирането на първата реколта през бъдещата година, Вие можете да направите и друга сеитбат и да се сдобиете с втора реколта. 

Есенното засаждане от друга страна има и недостатъци:

 1. Градинските култури е възможно да се повредят, ако разсадът на храсти или дървета, не е имал достатъчно време да се засили. Ако засаждането на зеленчуци или зеленина не е било съобразено с локалния климат, то те може да бъдат унищожени. 
 2. Гризачите са най-активни през есента. Способни са да изядат всички култури по време на късната есен и зимата. 
 3. Внимателното подбиране на някои сортове зелени и кореноплодни е от полза, тъй като в началото на пролетта са склонни да отидат. 

Обикновено е доста трудно, датите за засяване през есента да се определят с точност и да бъдат константни. Те трябва да се съгласуват с климата и температурите в съответния период. 

Какво може да се засади преди зимния период?

По време на студените сезони може да засадите широколистни, декоративни, овощни дървета и храсти, като вида растение зависи от времето през годината. Обикновено кореновата система на фиданките се развива и укрепва по-дълго време. Дребно-луковичните и многогодишните цветя, чието време за размножаване е настъпило, се сеят навън през студените сезони.

Зелени и кореноплодни зеленчуци

Специфично за посадъчния материал е, че трябва да се засее само в сухо състояние. Когато избирате луковици, семена и разсад, е нужно те да бъдат силни, големи и с висока кълняемост. Методът на засяване е съвсем обикновен, като броят на разсада е добре да бъде увеличен с 30% спрямо насажденията през пролетта. Някои малки посевни тревни и зеленчукови култури, се садят преди студовете. 

 • Чесън – засажда се на дълбочина 3-5 см. или 10-15 см. Почвата в случая трябва да е с нормална или ниска киселинност. Преди да бъде засаден, се слага 10 кг. тор, 2 с.л. пепел, 1 с.л. хумусна креда, 1 с.л. суперфосфат и 2 с.л. калиев сулфат. Леглото трябва да е с широчина 1 м. и височина 25 см. След като изкопаете и направите билото, е нужно то да отлежи няколко дни, с цел земята да се свие. Третирайте мястото с разтворена в 10 литра вода – 1 с.л. меден сулфат (еднопроцентов разтвор), преди да засадите. Дупките се посипват с изгнил компост след засаждането и леглото се покрива с паднали листа, борови игли или смърчови клони.
 • Пащърнак – Това е култура, която не изисква много. Тя може да се сади през зимата чрез семена – в оранжерия или открита земя, а също и по време на пролетта чрез разсад. Пясъчно-глинеста или само глинеста почва е подходяща за него, като достъпът до слънчева светлина може да увеличи добивите с 40%. Събирането на предишната култура е съпроводено с укрепване и увеличаване на градинското легло с дъски по периметъра. При сеене, почвата трябва да е леко замръзнала, а семената сухи. Разстоянието между дупките е 10 см., това между редовете – 35 см., а дълбочината на самите дупки около 3 см.
 • Копър и магданоз – Сеитбата става след пъвите слаби нощтни студове, след което се обсипва с леко замръзнала пръст. Нужно е почвата да е богата на органична материя, неутрална или леко кисела и доста овлажнена. Каналите за засаждането да са на 20 см. разстояние, дълбоки 2 см. Накрая се мулчира, като при магданоза процесът е подобен. 
 • Цвекло – Зоните със студено лято са удачни да засадите цвекло преди зимните месеци. По време на зимата семената се каляват, а през пролетта обилно покълват, като е нужно мястото да е проветриво и с достъп до слънчева светлина. Преди засяване, парцелът се обработва с фосфор-калиеви торове, пепел и хумус и се изкопава, дълбок до 25 см. Образуват се 4-сантиметрови бразди на разстояние 20 см. Комбинация от компост, почва и пясък се слага върху редовете. Мулчира се със стари листа, дървени стърготини или игли. 
 • Киселец – Засажда се след първата слаба слана на защитено от силен вятър и осветено пространство. Почвата се подготвя с минерални и органични торове, дървесна пепел. Калиев перманганат или формалин се използват за мариноване на семената. Жлебовете са сложени на 2-3 см., семената са мулчирани със стари листа или слама и покрити с хумус. 
 • Моркови – Леглото трябва да е по-високо от 15 см., почвата – песъчлива, слабо кисела или неутрална и глинеста. Подготвя се с органични (хумус и дървесна пепел) и минерални (суперфосфат и калиева сол) торове. Браздите трябва да са с дълбочина 2,5 – 5 см., мястото между семената 4 см., а между браздите – 15 – 20 см. Страните на леглото се подсилват с тухли, дъски или шперплат, а самото легло се покрива с фолио. Торф или компост са основата на почвата за запълване на браздите.
 • Репички – Леглото за репичките е нужно да е изложено на слънце и направено високо. Използват се торове като поташ, хумус, фосфор или компост. Почвата трябва да е приготвена 3 седмици преди семената да бъдат засадени, а накрая се мулчира с листа, дървени стърготини или слама. 

Дървета и храсти

Есента е сезонът, когато голяма част от дърветата и храстите се садят. С изключение на дъба и брезата, от широколистните, декоративните и иглолистните дървета се хваща всичко. 

Препоръчително за засаждане на овощна градина е да изберете: 

 • Черница
 • Череша
 • Ябълка
 • Круша
 • Близо всички сортове сливи, дори и черешова слива

Не повтаряйте тези тези грешки, и плодовите дървета, които засаждате, успешно ще изградят кореновата си система:

 1. Да погребвате твърде дълбоко кореновата яка. По-голямата дупка нарушава обменът на влага и следователно кореновата система загнива. 
 2. Да торите дървото с твърде много органични торове или минерали. 
 3. Да прилагате неразредена кравешка или пилешка тор. 
 4. Да добавяте прекомерни количества нитрати. 
 5. Да режете често короната на разсада. 

Важно за засаждането на храсти е да знаете, че изискват повече и са претенциозни от към подбор на почвата.

Те трябва да са на усамотено място, защитено от силни ветрове и с достъп до светлина. Това са някои видове, които може да засадите: 

 • Касис
 • Цариградско грозде
 • Грозде (дървена лаина) 

Тази статия е разбработена с помощта на Парник БГ, лидерът на пазара с парници. Разберете какви видове поликарбонатни оранжерии има и как да изберете правилната.

Източници

What to do sow and grow in December

Keep your garden flourishing during winter with these 10 easy tips

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Подобни публикации