DIREKTNO

ЗА ВСИЧКО ОТ ЖИВОТА

0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

Какво е СПА?

Историята на SPA се споменава още в древния Рим. Тогава Римските терми се появяват в цялата империя. Съществува и мнение, че спа център възниква в белгийския град Спа в провинция Лиеж, известен със своите горещи минерални извори, за които се смята, че имат лечебни свойства.

Съкращението SPA – Sanus per Aquam означава здраве чрез вода. Силата на минералната вода в лечението и въздействието върху тялото и духа на човек. Спа философията има за цел да се отпусне, да отпусне тялото и да прочисти и успокои ума.

България има над 1000 вида минерална вода, което я нарежда сред страните с най-голямо разнообразие в света. Химичният състав на водата я прави подходяща за лечение и профилактика на различни заболявания.

SPA програмата включва четири точки, които имат пряко въздействие върху физическото състояние на човек:

Физическата активност осигурява на тялото здраве и сила, а чистият въздух и чистата околна среда подобряват общото състояние на тялото.

На първо място, храната трябва да бъде балансирана. Вкусът, текстурата, ароматът и свежестта на съставките допринасят за насладата от храната. Фактът, че някои спа процедури включват здравословни тропически плодове, които насърчават метаболизма. СПА кухня на основата на натурални продукти, витамини и подправки, приготвена да запази естествените съставки, витамини и аромат. Консумацията на много вода и течности също е много важна, за да се поддържа тялото хидратирано.

Спокоен ум, тялото се зарежда и възстановява чрез почивка, медитация и тактилни усещания. Затова се изисква масаж с горещи камъни, рейки, рефлексотерапия. Йога като метод също се използва и помага за балансиране на биоенергията в тялото и за освобождаване на тревожност и стрес.

Кожата по тялото и лицето, натуралните продукти се използват за медицински процедури, лицето и тялото се възстановяват и подобряват състоянието им.

SPA философията използва четири основни елемента – вода, огън, въздух и земя.

Вода – всички процедури, които се извършват с минерална вода – басейни, хидромасажни вани, процедури с водорасли, морска сол и терапевтична кал.

Огън – това включва процедури, които пречистват тялото от токсини чрез топлина и изпотяване – сауна, парна баня, термотерапия и много други.

Методи за лечение на въздух, свързани с излагане на чист въздух върху кожата на лицето и тялото. Включва всички козметични и овлажняващи процедури за лице и тяло – подмладяване, пилинг, регенерация, озонови процедури.

Земя – обработка с продукти, от земята – билки, цветя, растения, почва. Това са широко популярната терапия с медо и вино, ароматерапия с етерични масла, билкови и плодови маски и масаж с горещи камъни.

Човек може да избере най-подходящата за себе си процедура в съответствие с астрологичния знак. Всеки зодиакален знак принадлежи към един от тези 4 елемента, така че можете да опитате да започнете с масаж от вашия елемент.

Тенденции в спа туризма

Търсенето на спа почивка в България се е увеличило няколко пъти през последните 8 години. Поради наличието на множество находища на полезни изкопаеми на почти напълно незастроени места в цялата страна, това не е необичайно и интересът на чуждестранни и местни инвеститори нараства именно към откриването на модерни спа комплекси. С нарастващата популярност на спа процедурите и релаксиращите процедури се наблюдава тенденция към увеличаване на предлагането и съответно на организирането на спа почивки поради спада в други сектори на икономиката от туризма по време на кризата. Глобалното търсене на спа пътувания и релаксация нарасна няколко пъти през последните няколко години.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Подобни публикации