DIREKTNO

ЗА ВСИЧКО ОТ ЖИВОТА

0 1
Read Time:2 Minute, 22 Second

Типична рафинерия или химически завод използва много различни видове топлообменници. Типът, избран за конкретна употреба, зависи от много фактори. Типичен от тези фактори е чистотата на флуида, който трябва да се нагрява или охлажда, температурният диапазон на флуидите, които трябва да се нагряват или охлаждат, вискозитетът на флуида, който трябва да се нагрява или охлажда, работното налягане на флуида, който се нагрява или охлажда , корозионните аспекти на течността, която трябва да се нагрява или охлажда, и няколко други фактори. Тези фактори определят избора на тази инсталация на типа топлообменник, който да се използва за изпълнение на необходимата задача.

Какви са различните видове топлообменници?

Нека да разгледаме различните видове топлообменници и техните приложения:

  • Пластинчатите и рамкови топлообменници са най-икономичният топлообменник от всички налични видове. Този най-икономичен избор обаче идва с най-много ограничения на флуида, който трябва да се въведе в топлообменника. Входящият флуид трябва да бъде изключително чист, работещ при ниско налягане, а таванът на температурата на флуида е ограничен. Нарушаването на някой от работните параметри може и ще доведе до повреди и разрушаване на топлообменника. Плюс това и от голямо значение е малкото или никакво изменение на скоростта на потока на процеса. Пластинчатите и рамкови топлообменници произвеждат изключително високи скорости на топлообмен, което е основната причина да бъдат най-икономичният тип топлообменник
  • Кожухотръбният топлообменник е най-популярният избор на топлообменници, използвани от преработвателните предприятия. Той решава повечето от техните ситуации на обработка и е вторият най-икономичен избор зад пластинчатия и рамков топлообменник. Допълнителна полза за инсталациите е фактът, че има буквално десетки добросъвестни производители на кожухотръбни топлообменници в света, което гарантира на търсещия топлообменник възможността да осигури множество и вероятно най-добрия избор от цени и доставки, които отговарят на техния проект график. Конвенционалният метален кожухотръбен топлообменник е най-издръжливият наличен топлообменник. . По принцип кожухотръбните топлообменници са устойчиви и почти винаги оцеляват въпреки персонала на завода. Поради тези причини той е най-добрият топлообменник за всички преработвателни предприятия.
  • Двутръбните топлообменници са много подобни на кожухотръбните топлообменници, но са конструирани в „U”-образна конструкция. Диапазонът на размерите не съвпада с този на кожухотръбните топлообменници, тъй като най-големият диаметър на корпуса, наличен в двутръбни топлообменници, е около 16”. Основната им функция в преработвателните предприятия е да се справят с нагряването и охлаждането на процеси, при които възниква температурен „кръст“ между процесните потоци. Когато възникне температурен кръстосване, кожухотръбните топлообменници имат проблеми, тъй като топлообменникът вече не може да има множество странични тръбни проходи, което наказва работата на кожухотръбния топлообменник. Това е така, защото температурният кръст на флуидите диктува, че течностите трябва да текат в посока на противотока, което още веднъж санкционира кожухотръбните топлообменници. Въпреки това, двутръбните топлообменници винаги протичат в противоток. Единственият недостатък на двутръбните топлообменници е, че сравнително по-малкият им размер може да ги постави в множество топлообменници, което увеличава значително първоначалните разходи и увеличава разходите за фундаменти и тръбопроводи.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Подобни публикации